Tips om griep te voorkomen

Voorkom griep op kantoor

Tips om griep te voorkomen

Griep en verkoudheid spelen in de wintermaanden weer sneller op. Met deze 12 kantoor-tips kunt u dit voorkomen. De kans om ziek te worden, wordt kleiner door te zorgen voor een virusvrije werkomgeving.

Uit onderzoek is gebleken dat 1 op de 3 mensen zijn handen niet wast na een toiletbezoek. Ook blijkt dat het gemiddelde overdrachtspercentage van het griepvirus op de werkplek 16,2% is. Van de kantoormedewerkers maakt 11% hun toetsenbord niet schoon. Dit besmettingspercentage kan ernstige gevolgen hebben voor een bedrijf. Niet alleen de productiviteit van uw bedrijf daalt met veel zieke medewerkers, een hoog ziekteverzuim heeft ook financiële consequenties.

 

Weerstand

Voorkomen is beter dan genezen. Het belangrijkste middel om griep en verkoudheid tegen te gaan, komt van binnenuit.

Vitamines
Voldoende vitamines dragen bij aan een goede weerstand. Groente en fruit bevatten veel vitamine C, wat de aanmaak van witte bloedlichaampjes stimuleert. Deze helpen een virus sneller te bestrijden.

Drinken
Veel drinken zorgt ervoor dat het lichaam afvalstoffen sneller afvoert. Hierdoor krijgt het virus minder tijd om zich te nestelen in het lichaam. Koffie en alcohol onttrekken juist vocht aan het lichaam. Het is dus beter om deze te mijden.

Slaap
Uit onderzoek blijkt dat mensen die een nachtrust hebben van minimaal acht uur minder snel ziek worden dan mensen die minder dan zeven uur per nacht slapen. Door een goede nachtrust wordt de kans op een griep kleiner.

Voldoende beweging
Regelmatig bewegen zorgt ervoor dat de stofwisseling wordt bevorderd. Dit helpt bij de aanmaak van afweerstoffen die virussen bestrijden. Daarnaast bouwt u conditie op, wat een herstelproces bevordert, mocht u toch ziek worden.

 

Op kantoor

Een hygiënische werkomgeving is minstens zo belangrijk om griep en verkoudheid tegen te gaan. Hieronder een paar tips voor een schone omgeving, zowel thuis als op kantoor.

Handen wassen
Vooral tijdens het eten, en na het hoesten, niezen of snuiten van de neus worden bacteriën sneller verspreid. Was uw handen met water en zeep, minimaal 30 seconden. Droog vervolgens af met een droog papier of keukenrol oom bacteriën nog minder kans te geven. Dit geldt ook voor het contact met de neus, mond en ogen.

Papieren zakdoekjes
Gebruik steeds een nieuw papieren zakdoekje als u uw neus gaat snuiten en gooi deze naderhand weg. Bij hergebruik van een doekje worden handen steeds opnieuw besmet.

Warme kleding
Uit onderzoek blijkt dat mensen vatbaarder zijn voor virussen als zij het koud hebben. Het lichaam heeft dan namelijk meer energie nodig om warm te blijven. Deze energie heeft u nodig om bestrijding van virussen tegen te gaan.

Griepprik
Voor een aantal risicogroepen is het mogelijk een griepprik te halen. Dit middel bevat de antistoffen die het lichaam nodig heeft om het virus te bestrijden. Een ander voordeel is dat als u dan toch ziek wordt, de griep minder lang en minder heftig verloopt.

Ventileren
Een gesloten ruimte zorgt ervoor dat virusdeeltjes worden opgehoopt. Zorg daarom dat u, mits deze aanwezig is, het ventilatierooster open laat staan of zet regelmatig de ramen even open om te ventileren.

Deurklinken
Deurklinken zijn een broedplaats voor bacteriën, net als bijvoorbeeld afstandsbedieningen en toetsenborden/muizen. Reinig deze daarom regelmatig met warm water en allesreiniger of gebruik desinfecterende doekjes.

Eten achter het bureau
Het is verleidelijk om een vlugge lunch te nuttigen achter het bureau. Even wat tijd winnen of tussen het eten door nog even die opdracht afmaken. Helaas kunt u dit beter niet doen, omdat kruimels vaak achterblijven en zich hechten aan muis en toetsenbord.

Extern werken
Veel bedrijven nemen al maatregelen bij ziekte van medewerkers door te gaan telewerken. Dit gebeurt echter vaak alleen bij besmettelijke ziektes en het zou een goed idee zijn om dit waar mogelijk ook in te lassen bij een griepepidemie.

Gebruikte bronnen:
Hygiëne op kantoor – de schokkende waarheid